27.03.2009

Kaj, če ne plačuje?

Objavljeno v Moja kolumna avtor katarina

Otroka ne morete nahraniti z ljubeznijo. Naj si še tako želite čustva niso vnovčljiva na blagajni v trgovini z obleko in obutvijo. Tudi šolskih položnic in stanovanja ne morete plačevati z ljubeznijo in skrbjo. Za vse to je potreben denar.

V členu 103 ZZZDR piše, da so starši dolžni »svoje otroke preživljati, skrbeti za njihovo življenje in zdravje in jih vzgajati«. Starš, ki ne živi z otrokom, je torej dolžan plačevati preživnino za otroka, preživnina pa je namenjena pokrivanju otrokovih finančnih potreb, potreb, ki jih ne moremo zadovoljiti z ljubeznijo in skrbjo.

Ko se starša razideta se dogovorita o višini preživnine za otroke. Starš, ki je zavezan k plačevanju preživnine (v nadaljevanju zavezanec) le-to plačuje v mesečnih zneskih ali pa … je ne plačuje. Razlogi za neplačevanje so različni. En izmed njih je ta, da se na tak način nagaja drugemu staršu. Ni redko, da se zavezanec ne strinja z višino preživnine, načinom nakazovanja oziroma smatra, da ni dolžan finančno prispevati za svojega otroka. V vsakem primeru je zelo pomembno, da se ob dogovoru o preživnini dogovori, da se le-ta plačuje na transakcijski račun, saj se z bančnimi izpiski lahko dokazuje ne-plačevanje. Nakazovanje na roko ali preko »posrednikov« toplo odsvetujem.

In potem se zgodi, da en mesec ni nakazila. Pa potem je in ga spet ni. Zavezanec plača pa ne plača, otrok pa potrebuje in mu je treba vseeno kupit, ga nahranit, spravit spat v toplo posteljo in poslat na šolski tabor. Kaj narediti? Možnosti je več. Lahko se gre v tožbo. Tožbo za izterjavo zapadle preživnine ali zvišanje obstoječega zneska lahko starš vloži sam ali preko odvetnika, ki ga lahko plača iz lastnega žepa ali zaprosi za brezplačno pravno pomoč, če ima nizke dohodke. Pripravljalni spis, vložitev tožbe in prva obravnava stanejo skupaj tam nekje okrog 100 eurov, odvisno katerega odvetnika vzamete. Sama sem pred slabim leto dala 89 eurov. In potem se začne čakanje.

Čaka se lahko zelo dolgo, tudi pol leta in več. Edina uteha je ta, da bo preživnina, če se toži za zvišanje, višja od meseca vložitve tožbe, če pa se toži zaradi neplačevanja pa je zadeva zelo drugačna.
Po Zakonu o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) gre starš lahko v izvršbo neplačane preživnine na podlagi izvršilnega naslova sodne odločbe o preživnini ali notarskega zapisa o njej, vendar stroške izvršbe plača sam. Poleg teh stroškov mora plačati tudi varščino za plačilo dela in stroškov izvršitelj po členu 38.a ZIZ. Možne so izjeme.
Z dokumentom o izvršbi gre starš, ki ve, da zavezanec nima premoženja, ki bi se ga lahko rubilo, na Jamstveni in preživninski sklad, kjer otroku po členu 21. c Zakona o jamstvenem in preživninskem skladu (ZJSRS) pripade nadomestilo preživnine. Za neplačevanje preživnine se šteje če preživnina ni plačana tri mesece zapored ali če jo zavezanec plačuje neredno in v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo ni plačal treh povprečnih preživnin. Zanimivo je, da je v ZJSRS-ju navedena tabela višine preživnin, ki so, mimogrede, mizerne, pa vendar … tabela v tem zakonu obstaja, sicer pa je ni.

Po ZJSRS-ju tudi lahko Jamstveni sklad opusti izterjavo preživnine od zavezanca po členu 28.a, ki pravi, da »sklad lahko preživninskemu zavezancu odpiše dolg delno ali v celoti, kadar izvršba ni bila uspešno končana ali izvršba ne obeta uspeha za poplačilo terjatve«.Ta člen se mi zdi izredno sporen in kontradiktoren s členom 194 Kazenskega zakonika (KZ), ki pravi, da se zavezanec, ki ne plačuje preživnine in/ali s tem celo ogroža preživljanje upravičenca, kaznuje z zaporom od enega do treh let. O tem, kaj točno to pomeni, pa prihodnjič.

Kolumna  7 dni 25.3.2009

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

38 komentarjev

 1. TDK pravi:

  Se popolnoma strinjam z navedbami, če se pogovarjamo o pijancu, delomrzležu, skratka zafurancu. Kaj pa v primeru, ko je zafurana mama?
  Nekega dne ugotovi, da kar naenkrat ne more več živeti z možem!? Sodišča praviloma pripišejo otroke materi. … in sedaj je možakar primoran plačevati preživnino za otroke, ki jih redko vidi. Žena si najde novega deca, ki po možnosti zasluži veliko več kot pravi oče.
  Kaj je naredil oče, da mora plačevati preživnino družini, ki je nima? Pa ne zato, ker bi jo ta druga družina potrebovala, ampak zato ker zakon tako veleva.
  Vse skupaj je še veliko huje, če je novi dec totalna zguba, pijanec oz. zafuranec. Ko točno veš, da imajo od tvoje preživnine otroci bolj malo.

  27.03.2009 ob 09:37

 2. mrobert pravi:

  Kriza ja. Fantje, pazite s katero boste na polno zastavili. Spoznaj njo. Spoznaj njene starše. Spoznaj pa tudi, če je njej resnično kaj do tebe ali samo do semen in denarja. Skratka, pamet v zgornjo glavo, da vam potem življenje ne bo v napoto. ALI OBSTAJAJO KAKŠI TEČAJI?

  27.03.2009 ob 09:42

 3. Zdenka pravi:

  Če želite čimprej rešiti neplačevanje preživnine samo izpolnite obrazec Za izvršbo, ki se ga dobi v knjigarnah DZS in ga osebno oddaš na sodišče – v Ljubljani je Okrajno sodišče. To sem storila tudi jaz, ko hčeri ni plačal preživnine samo en mesec. Izvršba na njegovo plačo je bila v roku enega meseca in to v poletnem času, ko so sodne počitnice. Plačala nisem nič, saj za to nisem potrebovala odvetnika.
  Pa lep pozdrav!

  27.03.2009 ob 10:14

 4. katarina katarina pravi:

  Zdenka: hvala za info.

  27.03.2009 ob 10:17

 5. katarina katarina pravi:

  mrobert: obratno opozorilo bi bilo bolj primerno. naj ženske pazijo s kom se spečajo, ker tip bo spustil spremo, si obrisal roke, zapel hlače in šel, ona pa bo ostala z otrokom sama. kdor seje, naj še zaliva, torej plačuje. naj se ve, da delanje otrok ni zabava.

  27.03.2009 ob 10:19

 6. tiANA pravi:

  Mati samohranilka.
  2 otroka – osnovnošolec in srednješolec.
  Mati okrog 1100 evrov bruto plače.
  Presegajo limit za štipendijo.
  Mož preživnine ne plačuje, saj jo še preden dobi, zapije in z dobljeno plačo poravnava dolgove.
  Mati nima denarja – energije za tožarjenje s pijanim možem; mogoče tudi zato, da se izgogne ponovnim šikaniranjem, nadlegovanjem, grožnjam itd…pijanega moža.
  Otroški dodatek se avtomatično zmanjša za znesek nepridobljene preživnine.

  Kateri vrag si je izmisil tako logiko?

  27.03.2009 ob 10:52

 7. katarina pravi:

  mačistična država …

  27.03.2009 ob 10:56

 8. Pris Pris pravi:

  @tiANA:
  Težka situacija. Izmečki, ki ne plačujejo preživnin, računajo ravno na pasivnost nasprotne strani.

  Verjamem, da taka ženska nima ne denarja, ne energije za bockanje po sodiščih, vseeno pa predlagam izvršbo (postopek se je močno poenostavil in pocenil, sodna odločba o višini preživnine pa je neposredno izvršljiva), hkrati pa še prijavo na policijo zaradi kaznivega dejanja neplačevanja preživnine (v novem kazenskem zakoniku (KZ-1) je to 194. člen, v starem pa 203. člen).

  27.03.2009 ob 11:05

 9. katarina pravi:

  Pris: že že. sem iskala podatek koliko zavezancev je bilo v zapornih zaradi neplačevanja preživnin, pa ima celo preživninski sklad v zakonu člen, da se zavezancu lahko oprosti izterjava preživnine. dddd….

  izvršba: si videl tabelo preživninskega sklada? sramotni zneski, otroci so vredni tolk kot domače živali. burh … in potem zavezanec vse premoženje prepiše in sam nima nič in se mu niti rubit ne more. bljak …

  27.03.2009 ob 11:11

 10. Pris Pris pravi:

  Katarina, trenutno nimam časa obširno razlagat, sem se pa s temi zadevami dostikrat srečal v praksi. Poanta kazenskega postopka v teh primerih ni v zaporu, ampak v izreku kazni pogojnega zapora pod pogojem, da kaznovani redno plačuje preživnino. Torej, če po lastni krivdi ne plačuje redno, gre v zapor. Kolikor imam stika z materami iz teh postopkov, zadeva deluje, sploh je pa dobro, ker velja za daljše časovno obdobje, ne pa zgolj za enkratno plačilo, kot v izvršbi.

  Ravno zato poleg izvršb vsem ženskam predlagam tudi prijavo na policiji, stane jih itak ne nič, ker se omenjeno kaznivo dejanje preganja po uradni dolžnosti.

  27.03.2009 ob 11:17

 11. matej pravi:

  Vsak je sam svoje sreče kovač.
  čisto preprosto, kot je preprosto to da se vse v vesolju vrti, tudi denar se mora :) .

  27.03.2009 ob 11:21

 12. katarina pravi:

  razumem, a jaz bi bila zato, da grejo dejansko v zapor, tako kot so to naredili na hrvaškem.

  kot drugo pa … zakaj se ženke množično en odločajo za izvršbe/tožbe/prijave … zato ne, ker je v veliko primerih prisotno psihično nasilje oz. strah pred posledicami.na tem forumu http://med.over.net/forum5/list.php?197 imamo prakse kolikor hočeš in v veliko primerih je nereagiranje posledica nasilja, strah, komaj pridobljenega miru. dejstvo.

  27.03.2009 ob 11:21

 13. Pris Pris pravi:

  “razumem, a jaz bi bila zato, da grejo dejansko v zapor”

  Nedvomno si zasluži zapor, ampak za otroka (in matero) je zagotovo bolje, da poravna obveznosti za nazaj in od neke določene točke redno plačuje svoje obveznosti, magari pod grožnjo zapora.

  Glede psihičnega nasilja, strahu ipd. imaš na žalost prav, vseeno pa pasivnost na dolgi rok še nikoli ni pomagala.

  27.03.2009 ob 11:27

 14. Vanja pravi:

  ke imamo kontracepcijo, mi ni jasno, akjd elajo ženske, da si za očete svojih otrok izbirajo pijance in infantilneže. Tukaj razumem Ruglja, majkemi.

  27.03.2009 ob 11:41

 15. katarina pravi:

  se strinjam.

  27.03.2009 ob 11:42

 16. katj4 katj4 pravi:

  Prav zaradi preživnine sva s očetom postala največja sovražnika. On je mnenja, da ga želim oskubit kolikor se le da, jaz pa od njega dejansko želim le, da mi plačuje preživnino, ki jo je dosodila sodnica ob ločitvi. Ne bi rekla, da bi bil primoran plačevati preživnino, ki bi ogrozila njegovo preživetje, tako pa ‘mora’ plačati (le)60€, njegov dohodek pa znaša “pičlih” 1600€. Da mu ne bi bilo treba plačevat preživnine je hotel potrditev očetovstva. Ker sem seveda njegova, se je spravil na moje dohodke, ki so za njegove pojme preveliki. Da zdaj furam ferplej obeh staršev, ne sprejemam več denarja niti od mame. Živim kakor se pač znajdem. če bi recimo živela od očetove ljubezni, bi me pobralo že davno nazaj.

  Ko sem vprašala očeta, če mu je res tako težko dat ta denar zame, mi je odgovoril, da ni njegov problem, da si umišljujem študij in ne vem kaj še vse, bi šla pač delat in bi imela zaslužen denar tako kot on. Kako naj ima potem še človek voljo do normalnih odnosov z očetom? Država pa… o tem je sploh škoda zgubljat besede, res.

  27.03.2009 ob 11:56

 17. enX pravi:

  Midva s punco sva se lepo dogovorila, da otrok še ne bova imela.

  Potem se je pa punca kar enkrat brez moje vednosti odločila prenehati jemati tabletke in kmalu tudi zanosila.

  To je baje naredila zato, ker si je želela najin odnos nadgraditi-dejansko pa je naredila popolnoma nasprotno.

  Za preživnino naj se kar obriše pod nosom!

  27.03.2009 ob 13:06

 18. katarina pravi:

  omg … to je res grozno, ampak otrok nima nič s tem. boš zato kaznoval otroka?

  27.03.2009 ob 13:26

 19. gmae pravi:

  ker smeh, najprej se fistate, pol greste pa narazn. ojej lol no

  27.03.2009 ob 14:11

 20. enX pravi:

  Če si ga je ona želela naj ga pa še preživlja.

  Od mene ta … ne bo dobila nič.

  27.03.2009 ob 14:15

 21. kristina pravi:

  POZDRAV vsem skupaj naj vam povem, da je z preživnino veliki križ. sama živim z partnerjem ki ima tudi 2 otroka iz prejšnega zakona ravno tako kot jaz. Ker spadamo pod Okrajno sodišče Ptuj je možna blokada tudi zaradi suma neplačevanja, jaz pa uveljavljam preživnino na Okrajnem sodišču Ljubljana pa dobim vedno znova zavrnjeno, ker si moram sama priskrbeti podatke o zaposlitvi, računu itd. Tako dragi moji, da tisti, ki plačujejo so lahko blokirani, tisti ki pa ne …..
  Tudi moja otroka potrebujeta stvari…..
  Velika razlika je kje si doma na katerem sodišču se vodi tvoja vloga pa čeprav se vsi sklicujejo na isti zakon.

  27.03.2009 ob 14:19

 22. Mirko pravi:

  Pozdrav!
  Same svetnice ste ženske, no, ne vse, veliko od vas velecenjenih pa res. Zakon je totalno narobe zastavljen kar se tiče “mamic” in njihovih pravic.Tudi sam živim ločeno z mojo hčerko. Mama je totalna lajdra, nikoli doma, lena k gnoj, delat ne, denarja pa mi imela rada v neomejenih količinah. Vem da se zakaja z marihuano, druži se s “sebi” podobnimi in ta njena družba zahaja tudi v njeno stanovanje, k mojemu otroku na “čik”. Od nekdaj sem proti travi in sploh pa sedaj, ko naj bi otroke vzgajali v nekih meje normale.Meje normale, si predstavljam ko življenje brez drog. Ker kakšen vzgled si, če otroku nekaj trobiš da ne početi, a v bistvu sam izvajaš nekaj kar je njemu prepovedano. Živela sva skupaj 4 leta, otrok je bil star tri leta ko sem se odselil. Sedaj ta nafukanka zahteva preživnino za vsa leta za nazaj, (3 leta), ker kao nisva bila nikoli skupaj.Res nisem spreminjal začasnega bivališča, tako da uradno res nisva nikoli živela skupaj in mi je odvetnik že rekel da bo zeloooooo težka. Ona je zakonski zastopnik in tudi skrbnik za otroka. MI, očetje pa nimamo pravic-nobenih. Ko sem bil na socialni, sem vprašal kakšne imam pravice, pa mi je gospa dejala; nobenih gospod, vi imate samo dolžnosti.
  HAlo???!!!!!????!!!
  Jebeš ti to! Plačujem redno vsak mesec 10., znsesek je 176€. Od tega po moje gre 3/4 za travo. Moj otrok je star 12 let in za enkrat se super razumeva.
  Rad bi in tudi otrok se strinja, da pride živeti k meni-NI ŠANS. HAlo gospod, kaj si pa vi predstavljate, mama je pa le mama, pa naj bo zakajena ali ne, je mama. Se mi zdi da je socialna delavka tudi ena nafukanka, ker sicer bi bilo ukrepanje drugačno. Predlagal sem svoji bivši, da ji otrok nebi bil v “oviro” pri njenih-njihovih seansah zakajanja, da se preseli k meni. Pa si ti fukjen, otrok je moj in pika.Seveda, saj dobiva lepo preživnino, delA ITAK NE NIKJER, KER JE LENA K GNOJ, JAZ PA LEPO CURNEM ŠE ZA KAKO POLNO RIZLO DREKA. Pravna država, jeah, my ass! Se pravi, po logiki socialne delavke je ona, brezposelna, nafukanka in lajdra. To kar trdim za njo je res, dokumentirano, in ne zaradi sovraštva. je bolj sposobna in primerna za starša, kot jaz, redno zaposlen, redni mesečni prihodki 1800€ neto mesečno, živim v svoji hiši na podeželju.Živim s svojo sedanjo partnerko, kateri je bilo prvi dan bolj mar za mojega otroka kot njegovi pravi mami. Razumevanje na višku, da ne govorim o pomoči pri šolskih zadevah, in kakšen pakt zaupanja je med njima. Ker živim v izvenzakonski skupnosti, sem zelo neprimeren in dajem otroku slab zgled, kako naj bi družina izgledala. Aha, se pravi, če bi bil poročen, nafukan 24 ur na dan, bi pa bil najjači oče tega planeta.
  MARŠ TA SOCIALNA SLUŽBA, TO SO SAME LOČENKE KI SEVEDA VLEČEJO VODO NA SVOJ MLIN.
  MI OČETJE, KATERI SE POČUTIMO KOT OČETJE IN RAVNAMO KOT OČETJE, PA SMO SKORAJ KOD SAMCI PTIČJEGA PAJKA.Ko nisi za uporabo, se pravi ko se odseliš, ti je treba izsesati vso življensko moč in energijo, in kot rečejo naši južni sosedje “plati pa pati”.
  To, drage moje in spoštovani moji….to ni nikomur podobno, da nekdo tretji posega v tvojo družino in določa kje bo otrok živel. Mama….je samo ena…..ja, je res, smo pa tukaj tudi očetje, kateri smo sposobni narediti veliko več za svoje otroke kot pa marsikatera baba. Ne me jebat s takimi….mama…ma nabijem vas na kurak, vse katere se nekaj obešate na to “mamo”. Delate se da ste svetnice, a po svetu hodite z usrano ritjo….mame…bolno…mama….

  27.03.2009 ob 15:14

 23. glista pravi:

  pa kva je z vami res; a ne bi blo lazje ce se pac ne bi fukal tok vsepovsod. dandanes res noben ne zna vec sam s seboj zivet. pol pa jamrate. too late = failblog.org

  27.03.2009 ob 15:41

 24. Marijan pravi:

  Hja… ma, očetje in mame, zdajšnji in bodoči….
  PA SAJ PREŽIVNINA POMENI SREDSTVA ZA PREŽIVLJANJE OTROKA…. VAŠEGA, NE SOSEDOVEGA….

  Jaz svojemu, ki je v reji, prostovoljno nakazujem 110 Evrov mesečno, pa imam samo 550 evrov plače…
  Mamica pa, ki bi morala plačevati preživnono, pa že devet mesecev ne plačuje nič…..

  Ne gre se za to, kdo bi moral plačevati, oče ali mati; ta preživnina je za otroka.
  Tako, da je en drek vreden tisti starš, pa naj bo mama ali oče, ki samo išče izgovore!

  27.03.2009 ob 21:40

 25. teja pravi:

  Ne obtožujte tistih, ki imamo otroke in smo ločili. Ločiti se ni fajn in nihče se ne ločuje zato ker mu je dobar. Jaz sem tudi pustila partnerja ker se je leta zapival in povrhu vsega doma še ponoči razgrajal in razbijal. In, da sva lahko z otrkom normalno živela sem popokala svoje stvari in odšla. Kaj moreno, če nista dva za skupaj pač nista in otrok nikakor ni tisti, ki bi lako neko zvezo držal skupaj. Je pač treba pljuniti v roke in delati, vzgajati itd. In če to delaš sam in ti partner sponaša ker hodiš v službo, on pa čas ko bi moral biti z orokom preživi v gostilni, pač odideš in si začneš utirati pot v življenju sam. To ni neobena katastrofa in za tobitje je pač treba poskrbet.Meni plačuje preživnino kadar se mu zdi. V tem trenutku mi je dolžen za dva meseca, vprašanje kdaj bo nakazal če sploh bo. In enkrat se ne vpraša kaj njegov otrok je, ali je na toplem, koliko stane šola v naravi. Te stvari so na principu “bo že uredila”, zna pa preverjat in pamet solit ali je kosilo vsak dan na mizi in zakaj sin ne hodi k njemu na obiske v hlačah na katerih piše nike. To je zgodba, ko se veliko mam sprašuje ali so poceni varuške, ki se jim lahko bivši partnerji vtikajo v njeno lastno življenje in dajajo napotke, kako preživeti teden z otrokom ko njega ni zraven. In res razmišljam, zakaj pri nas se na centrih za socialno delo ne ukvarjejo z starši, ki vedo kaj je odgovornost in odgovrno ravnajo. Pri nas se ukvarjamo z totalno neodgovornostjo in nezrelostjo odraslega človeka. In on je žtrev, ki ima ogromne pravoce in nobenih dolžnosti, jaz ki vzgajam otroka in sem mu 24 ur na raspolago, hodimo v službo, skrbim za gospodinjstvo sem pa najslabša mati na svetu. Mi lahko kdo pove kje je tu logika!?

  27.03.2009 ob 21:43

 26. Marijan pravi:

  Paris:
  Kako se pa vloži kazenska ovadba zaradi neplačevanja preživnine? Mislim, kje na policiji? Ker o tem že resno razmišljam, pa ne vem ne kje ne kako….

  27.03.2009 ob 21:43

 27. Marijan pravi:

  Teja, ne se ozirat na bedake….
  Pri denarju se je ljubezen vedno nehala…
  … zato pa naši otroci vedo in čutijo, kdo jih ima res rad in skrbi zanje…

  27.03.2009 ob 21:47

 28. teja pravi:

  Hojla Marijan, s tem se tudi jaz tolažim. In zato tudi stvari puščam tako kot so. Srečo imam, da je moj sedanji mož fanta sprejel kot svojega in mu fant tudi zaupa in se dobro razumeta. On pa, za vsako ritjo raste palica in ko udari zna zelo bolet. Želim ti veliko lepih dni

  27.03.2009 ob 21:57

 29. teja pravi:

  Marijan, kazenska ovadba za neplačevanje preživnine se vloži na policiji. Prinesti moraš sklep iz sodišča o preživnini, izpiske iz banke da denar v zadnjih treh mesecih ni bil nakazan. Oseba, ki ne plačuje preživnino je vkazenskem postopku, ker se namerno izogiba svojim dolžnostim in lahko gre tudi v zapor. Druga varijanta je, da se obrneš na sodišče in zahtevaš izterjavo. Tretja in pomoje najkrajša varijanta, ki je tudi najdražja je ta , da ti zadeve ureja odvetnik, ki pošlje rubežnika. Ta se vsede na plačo ali karkoli že ta človek ima če ima. Če nima nič si zopet na čakanju. Piši mi kako si stvar uredil in lep pozdrav

  28.03.2009 ob 20:02

 30. Hotimir Hotimir pravi:

  Vedno vpijejo ženske, kako je njihova pravica, da odločajo o sebi, o tem kdaj in skom bodo mele froca, in oh in sploh. ko pa staknejo kaj, potem pa je to problem, socialne, pa fotrov pa kaj vem koga še. zakaj se pa pri tem ne zaostri neka odgovornost??’ Ko ena zanosi, bi morala pridobiti tudi mnenje očeta, a je bil za al ne. V prvi vrsti je za zanositev odgovorna ženska. ne moški. Njega lahko izkoristi za poznejše izsiljevanje. Če se odoči , da bo zanosila, brez soglasja moškega, zaradi tega da bi moškega obdržala ali pridobila, potem je sama kriva, pa še kaznovati bi jo morali.

  28.03.2009 ob 20:24

 31. Marijan pravi:

  Daj, Hotimir, ne klati neumnosti…
  Časi Hudabivških Met (Samorastniki) so vsaj za kakih 50 let že mimo… Hvala bogu!!!
  Pa, tudi če nočeš imeti otroka (pa ga vseeno proti svoji volji dobiš?) a je potem ta otrok sosedov, božji ali kar “faček”….???
  Ko enkrat zanosi, “ljubezen”, se pač zgodi otrok. Razen če naredi splav: o tem pa, res smešno, kajne? ne bomo odločali mi moški! Ali pač????

  Za info: SEM ODLOČNO PROTI SPLAVU!
  Je pa to vsekakor odločitev ženske in nikogar drugega. Pika

  28.03.2009 ob 21:00

 32. Hotimir Hotimir pravi:

  Marijan ti si ena farška copata kolkor vidim. kaj pa je narobe, če zahtevam pravico in enakopravnost tudi za moške. Prav tvoji farji so to včasih in še danes najbolj zagovarjali. Ženska je sama odgovorna za svoja dejanja. Splav se po moje lahko naredi in ni moralno sporen. Pravim le, da mora moški o rojstvu tudi imeti pravico odločanja. Kaka butasta izjava…ko enkrat zanosi ljubezen…pa kje ti živiš. Sex in ljubezen sta različni stvari. Že mogoče, da se kdaj tudi pokrivata, pravjo, da je to najlepše. Vendar praksa kaže drugače. moški iščejo sex, ženske se nastavljajo in vedno pač ni ljubezen zraven. Dej stopi malo iz raja v realnost

  28.03.2009 ob 21:15

 33. teja pravi:

  Hotimir, kdo pa pravi , da moški ne odloča o otroku. Moji bivši je tako želel otroka ,da ko sem mu povedal, da sem zanosila in, da bom splavila je težil sto na uro, da je dovolj zrel itd. Lahko še mine sto let, pa ne bo zrel tako kot ti ne. SEx je sex in je odločitev posameznika ali bo sexsal in ali ne, je pa tudi odgovornost, ki jo morata prevzeti oba. Po tem, tako kot ti razmišljaš potrebujemo moške samo zato, da nas zadovoljijo in nam spečejo še kakšnega otroka. Potem pa dedec papa, jaz se bom pa spopada z odločitvijo ali bom imela otroka ali ne. Sama osebno nisem poroti splavu, ampak je res tudi eden možnih izhodov iz krize, je pa odločitev posameznega para. Verjemi mi, ko se ženska odloči, da bo obdržala otroka in celo nosečnost prebije sama in nato sama rodi ji na misel ne pride, da bi od dedca zahtevala tudi prebito paro. Tule kar nas piše, smo pa ločenei starši, ki smo si daleč nazaj ustvarjali družino in spočeli otroka iz takratne ljubezni ali smo mislili, da je to ljubezen in nekaj let skupaj živeli. Takšni očetje so dolžni poskrbeti tudi za te otroke, sploh če se ponovno poročijo in hranijo kupico tujih otrok. Za tistega, ki je pri mami bo pa že.

  28.03.2009 ob 22:15

 34. Marijan pravi:

  Hotimir…
  Ne bi se zapletal v kakšne brezvezne razprave. Jaz živim v 21 stoletju, ti pa očitno še v srednjem veku, pa še literarno nisi ravno najbolj izobražen: CINIZEM je ena od oblik negiranja. Kaj pa to pomeni, si pa poglej v slovar.
  Jaz sem ATEIST, proti splavu pa sem zato, ker predvsem cenim ŽIVLJENJE!!!!
  Sem pa tudi svobodoljuben človek in zagovarjam pravico, da vsak sam odloča o svojem življenju…
  Po tvojem lahko narediš splav kar sam sebi. ženska pa bo o tem odločala sama!
  Pa, jezi se ti kolikor hočeš, če si kako “naskočil” in se bo rodila bebica, boš atek tako ali pa drugače…
  Samo izbiro imaš: ali boš skrbel za svoje dete ali pa boš “super dedc”, ki kot zajc beži pred odgovornostjo. Pa, madona, saj je otrok vendar tvoja kri…..

  29.03.2009 ob 00:31

 35. alcessa pravi:

  Mirko, tvoja dolžnost je, da si za svojega otroka izbereš ustrezno mamo. Če si izbral napačno, vse druge, ki jih agresivno mečeš v isti koš, niso krive. Z glavo bi odločal, pa bi bilo bolje.

  29.03.2009 ob 12:41

 36. katarina pravi:

  Mirko: če hočeš otroka imet pri sebi vloži tožbo za predodletiev otroka, kjo uremelji, tvoj 12 letni otrk pa ima pravico do zakonitega zastopnika, po katerem bo podal svoje mnenje. če si otroka res želiš imeti pri sebi, potem bom naredil, da bo, če pa ne ….

  hotimir: ženska se lahko fuka kolikor se hoče, pa če moški ne bo spustil semna vanjo, ne bo zanosila. je tako? al ti misliš, da moramo bit odgovorne tudi za vaša jajca in izlive? :)

  29.03.2009 ob 17:37

 37. jakica pravi:

  Katarina,
  jaz bi te pa lepo prosila za napotke, kako naj vložim tožbo za zvišanje preživnine.
  Res bi ti bila hvaležna za vsak namig,napotilo….karkoli!
  In ja, redno te berem, rada te berem, zelo podobno razmišljava…

  1.04.2009 ob 08:16

 38. valerija pravi:

  pozdravljeni,z bivšim sma narazen več kot leto dni, imama dve hčerki, 7 in 4 lete, odkar sem sama so mi zvišali vrtec, znižali otroške, štejejo mi preživnino, ki je ne dobivam in gledajo na lansko plačo ko sem še delala 8 ur odkar sem sama sem menjala službo in sem zaposlena le 5ur ker drugače mi ni šlo z varstvom. on je zapufan, ima blokiran račun, kaj naj naredim?zaslužim 420eur mesečno to mi še za stroške ni, a na vem da nima in nevem kaj naj storim,naj ga tožiM ALI DAM IZVRŽBO, AL ŠE POČAKAM?

  11.09.2013 ob 19:22

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !